TESCAN
menu
Sledujte nás:

Vybrané články

Nejnovější články

Přejeme veselé Velikonoce všem fanouškům elektronové mikroskopie

V mikroskopické laboratoři TESCAN jsme se blíže podívali na strukturu vajíčka, symbolu Velikonoc. Pestrobarevné kraslice jsme nechali na pondělní koledu, v elektronovém mikroskopu nám zcela postačila krása samotné bílé skořápky. Opět se nám potvrdilo, že mikrometrové rozlišení dokáže i u úplně obyčejných věcí odhalit jejich skrytou krásu.

Na první pohled celistvá a hladká struktura povrchu vaječné skořápky domácí drůbeže je tvořena zejména krystaly uhličitanu vápenatého. Pod elektronovým mikroskopem je ale dobře vidět, že se jedná o polopropustnou membránu perforovanou četnými póry. Jejich poréznost není náhodná, umožňují výměnu plynů životně důležitých k dýchání embrya.

Mezi vaječnou skořápkou a vaječným bílkem jsou dvě další membrány, které mimo jiné poskytují ochranu proti bakteriální infekci. První membrána obklopuje vaječný bílek. Ta druhá je tenčí a je vidět na „zoomu“ snímků z elektronového mikroskopu.  Membrány jsou tvořeny sítí vláken, které jim dodávají potřebou elasticitu. Věděli jste, že jsou tvořené keratinem, tedy proteinem, který je obsažen také v lidských vlasech?

Přejeme všem krásné svátky jara, plné energie a síly!

 

 

 

14.04.2022